Melkwagen in avondlicht

Het geurt naar gemaaid gras. Een boer is even verderop aan het hooien. Het vage geronk van zijn tractor is het enige dat je hoort, hier in polder Het Oosterland, achter café Friescheveen.

Twee ooievaars stappen geruisloos door het gemaaide gras, op zoek naar lekkere en vooral gemakkelijke hapjes. Veel kleine en grotere dieren hebben tijdens het hooien een ‘slag van de maaibalk’ gekregen, en liggen voor de ooievaars voor het grijpen.

De ondergaande zon zet het landschap in een gouden gloed. Een oude, overwoekerde melkwagen vangt de laatste zonnestralen op, en je vraagt je af wat eerder aan z’n einde zal komen: de zomer of de melkwagen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Gelkinghe 9 september 2012

  Ik zou dit geen melkwagen willen noemen, maar een melkstation of melkmachine. Google maar eens in de plaatjesmodus op beide termen.

  Overigens staan er nog een paar in de provincie: bij Euvelgunne en achter Winsum, maar verder lijkt dit stuk landbouwhistorie volkomen van de kaart geveegd.

  • Haren in Foto's 10 september 2012

   Dank voor je suggesties. Ik worstelde (verleden jaar, zie dit blogje) zelf ook met de benaming, en deed toen wat jij nu oppert, googlen op plaatjes, en kwam toen juist op ‘melkwagen’, vooral omdat een aantal landbouwgerelateerde websites die term hanteerden, zoals deze, deze, deze en deze (foto 37, op twee na onderste rij, tweede van links, althans op mijn scherm).

   Opvallend vond ik toen ook dat een producent van een moderne versie van dit apparaat van ‘melkwagen’ spreekt (zie hier).

   Op grond daarvan hield ik het toen op 'melkwagen', en eerlijk gezegd hebben de zoekresultaten van de door jou aangedragen termen mij niet geheel overtuigd dat die correcter zijn. Het verbaast me overigens dat er geen eenduidige benaming is voor een (ooit) zo gangbaar apparaat. Misschien ook door regionaal verschillende terminologie?

   Zijn er echt nog maar zo weinig van over in onze provincie? Alleen binnen de gemeente Haren ken ik er al zeker 3, en net over de gemeente- en provinciegrens in polder Lappenvoort, aan de Boerlandsdijk (niet ver van waar ik deze foto nam) staan er 2 vlak naast elkaar te desintegreren.

© 2024 - Haren in Foto's