Orgelman

Flarden gewijde orgelmuziek lokken bezoekers van het dorpscentrum naar de geopende deur van de Nicolaaskerk. “De kerk is open,” schreeuwt een opzichtig spandoek naast de ingang. Net als de afgelopen jaren is de Dorpskerk in de zomermaanden op zaterdagmiddag geopend. Het loont beslist om eens binnen te lopen.

In het godshuis, waarvan het oudste deel uit het eind van de twaalfde eeuw stamt, kan de bezoeker ondermeer de oude herenbanken uit circa 1600 bewonderen of de rijkversierde preekstoel uit 1725 aanschouwen. En natuurlijk kijken en luisteren naar het fraaie orgel, dat het jaartal 1770 draagt omdat het toen ingrijpend is gerestaureerd door Albertus Antoni Hinsz, een leerling van de beroemde Groninger orgelbouwer Arp Schnitger.

Het instrument wordt bespeeld door de huisarts in ruste Ger van der Werf, voor wie muziek maken meer is dan een hobby. Regelmatig treedt hij op, de toetsen van piano of klavecimbel beroerend. Ook is hij dirigent van het Schola cantorum (gregoriaans koor) van de Harense H. Nicolaasparochie.

Van der Werf is niet de vaste organist van de Dorpskerk. Dus grijpt hij de gelegenheid om op de zaterdagmiddagen van de zomeropenstelling het Hinsz-orgel te bespelen met beide handen en voeten aan. Fuga’s van Bach wisselt hij moeiteloos af met “Boer wat zeg je van mijn kippen” of “Berend Botje ging uit varen” als kinderen de kerk betreden. Met de kinderliedjes lokt hij ze naar boven, om eenmaal daar een aanstekelijke muziekles voor hen te verzorgen: ‘aanhorelijk’ onderwijs!

Wie de fraaie klanken die Van der Werf aan het orgel ontlokt, wil beluisteren: de Harener Dorpskerk is nog tot en met 8 september elke zaterdagmiddag van 2 tot 5 uur open.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Gelkinghe 22 juli 2012

    Dank voor de tip!

© 2024 - Haren in Foto's