Fritillaria

Met z’n vele perken vol bloembollen doet Haren zijn bijnaam als ‘Groene Parel van het Noorden’ alle eer aan. Vaak gaat het om narcissen, die met hun felgele of witgele bloemen voor een vroege en vrolijke voorjaarssfeer zorgen. Anderzijds doen die nadrukkelijk gele veldjes wel wat gewoontjes en goedkoop aan.

Tot mijn verrassing trof ik langs de Tussenziel een perk vol kievitsbloemen (Fritillaria meleagris) aan. Mijn favoriete bolgewas! Zoveel subtieler en daardoor zo overweldigend. Bijna ontroerend stonden ze daar, vier rijen dik, over een lengte van enkele tientallen meters. Zo breekbaar – een aantal was al verschrompeld – een zee van dieppaars met hier en daar een witte dissident. Prachtig!

Ik neem aan dat de gemeente Haren voor de aanplant ervan heeft gezorgd. Hulde voor en dank aan degene die daarvoor verantwoordelijk is!

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. Jan K. alias Afanja 26 april 2011

  Prachtige bloem, de kievitsbloem. Mooi dat hij in het dorp is aangeplant, maar ik vind het dan weer jammer dat hij in keurige rijtjes staat …

  OT: Nog even n.a.v. je vraag op mijn weblog: ik gebruik sinds kort een Raynox DCR-250 Super Macro Voorzetlens op mijn camera, de Canon Powershot SX1 IS.

 2. ? Melody ? 29 april 2011

  Haren is inderdaad mooi, zoals zoveel in het noorden dat is, jammer dat men ‘uit’ het noorden dat niet beseft!

  Mooie foto!

 3. minoesjka 1 mei 2011

  Wat een schitterende bloem he, en zo jammer dat je hem nog maar zo weinig ziet!

© 2024 - Haren in Foto's