Achrioptera fallax

Wonderlijker beesten dan wandelende takken bestaan er nauwelijks. Niet alleen omdat ze verdacht veel lijken op, eh, inderdaad, takjes (en soms bladeren), maar ook omdat ze een verbazende reeks aan verdedigingstactieken hebben: giftig zijn, een bijtend zuur spuiten, sissen of op een gevaarlijke spin lijken, bijvoorbeeld.

En van die wonderlijke wandelende takken is de Achrioptera fallax misschien wel de mooiste. Die soort is nu voor het eerst in Nederland te zien. In de Hortus Haren.

De Achrioptera fallax komt oorspronkelijk uit Madagasker, en werd pas in 2007 ontdekt. Inmiddels is het gelukt de soort in gevangenschap te kweken en te laten overleven, hoewel de kieskeurige beesten alleen bramenbladeren blieven te eten.

Bij deze prachtige wandelende tak verschillen het uiterlijk van man en vrouw enorm. Het 15 à 20 centimeter lange mannetje is felgekleurd, bijna fluoriserend blauwgroen met oranje delen, terwijl het aanzienlijk grotere (25 cm.) vrouwtje bruinachtig van tint is. Bij gevaar of aanraking tonen zowel man als vrouw roodpaarse vleugels waarmee ze niet kunnen vliegen, maar die een effectieve afschrikking vormen, vooral doordat ze tegelijkertijd een scherp gesis laten horen.

Ik weet dit alles omdat ik toevallig in het insectuarium ben als OOG TV opnames komt maken, waarvoor insectenkenner Ernst Flentge van de Hortus aanwezig is om tekst en uitleg te geven. Daardoor ben ik ook de eerste fotograaf – behalve Flentge zelf – die in de gelegenheid is de fraaie insecten buiten hun kooi vast te leggen. Het item dat OOG over de wandelende takken maakte is trouwens vanavond elk uur te zien in het OOG Nieuws.

Verder Bericht

Vorige Bericht

3 Reacties

 1. kees boele 7 juni 2012

  Reinier, je hebt een mooie primeur voor mijn neus weg gekaapt maar uiteraard gun ik het je graag. Leuk dat we beiden nu eigen column in het Harener Weekblad hebben.

  • Haren in Fotos 7 juni 2012 — Berichtauteur

   Dag Kees, dank je, maar laat je vooral door mij niet weerhouden. Jij hebt ongetwijfeld veel interessants over deze en andere insecten te melden. Anderzijds: aan onderwerpen voor Groen Haren heb je vast geen gebrek; volgens mij zou je zelfs een dagelijkse column met gemak kunnen vullen.
   groet, Reinier

 2. wandelende tak 8 juni 2012

  Echt een heel mooi artikel!

© 2024 - Haren in Foto's