Herrie bij de Osdijk

Kieviten buitelen nerveus door de lucht, terwijl ze luidkeels hun naam scanderen. In dat laatste doen enkele grutto’s niet voor hen onder. “Tjuujuujuujuu,” antwoordt een tureluur. Voor menig weidevogel zit het broeden er alweer (bijna) op. De eerste kievit pullen scharrelen door het gras, net uit het ei. De eieren van kieviten die nog op het nest zitten, zullen binnenkort wel uitkomen, en hetzelfde geldt voor veel andere weidevogels.

 

De luidruchtigste wezens langs de Osdijk zijn dezer dagen waarschijnlijk de groene kikkers, die kwaken of hun leven ervan afhangt. En dat is in zekere zin ook wel een beetje zo. Niet hun eigen leven, maar wel dat van hun nageslacht. Voor deze kikkers is de paartijd net begonnen. We zullen de heren hun herrieschopperij dan ook maar vergeven.

In de verte laat een andere vogel eenieder weten hoe hij heet. “Koekoek, koekoek”. Het is nu echt lente.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's