De karavaan trok verder

De (schaaps)honden blaften niet, maar de karavaan trok vandaag toch verder.

Na een overnachting bij de Scharlakenhof (zie vorige blog), vervolgde de schaapskudde vanochtend zijn weg richting Stad, langs de Harener dreven. De belangstelling voor de schapen was – ongetwijfeld vanwege de vrije dag die Goede Vrijdag voor scholieren en veel volwassenen is – erg groot. Zowel bij het vertrekpunt als verderop langs de route haddden zich vele tientallen mensen – opnieuw jong en oud – verzameld om de stoet te zien langstrekken en – voor de dappersten onder de kleintjes – een schaap of lammetje te aaien.

Herder Bouke Arends is met z’n kudde klaar voor vertrek

Over belangstelling heeft de kudde toch al niet te klagen gehad. Tijdens de hele tiendaagse trektocht deed RTV Drenthe uitgebreid verslag op radio en tv van de tocht over de Hondsrug, en eenmaal op Gronings grondgebied voegde TV Noord zich daarbij. Dit nog los van de talloze fotografen die de herkauwers en hun begeleiders op de gevoelige plaat hebben vastgelegd. En dat was natuurlijk ook precies het doel van dit geslaagde pr-event. Schaapskuddes in Nederland hebben het financieel moeilijk nu rijkssubsidies wegvallen. Van de inkomsten uit vergoedingen voor bermbeheer en de verkoop van wol (en vlees) valt voor een kudde-eigenaar niet rond te komen, dus zullen nieuwe geldstromen moeten worden aangeboord.  De positieve publiciteit die de stadskudde Groningen met deze trektocht genereerde, zal daarbij ongetwijfeld behulpzaam zijn.

Inmiddels heeft de kudde de stad Groningen bereikt, en kan het eigenlijke werk beginnen: het op ecologische wijze beheren van bermen en andere groenstroken.

Herder Luuc Bos leidt de kudde op de Geertsemaweg, langs het Scharlakenbos

Langs de Jachtlaan, ter hoogte van de Stationsweg
Net als auto’s raken soms ook fietsers verstrikt in de kudde, en is het een kwestie van even geduld hebben…
Vanaf de Kromme Elleboog gaat de stoet de Kerklaan op
Het gras smaakte goed en de narcissen bleven gespaard
Toch wel een beetje eng, al die beesten…
Via de Kerklaan verliet de karavaan de gemeente Haren

Wie op de hoogte wil blijven van het wel en wee van de kudde, kan herder Bouke Arends volgen op twitter: @StadskuddeGrun

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Gerrie Jager 7 april 2012

  Leuke site hebben jullie. Zo toch nog mee kunnen genieten.
  Was gisterochtend 6 april helemaal uit Apeldoorn per trein naar Groningen gereisd. Op de Ossenmarkt geen schaap gezien(had begrepen dat ze daar omstreeks 12 uur aan zouden komen). Was Echt teleurgesteld, maar een volgende keer beter???
  Hart. groet Gerrie Jager

 2. Haren in Fotos 7 april 2012 — Berichtauteur

  @ Gerrie Jager: Dank. Jammer dat je voor niets naar Groningen bent afgereisd. Hoewel Haren in Foto’s niets van doen heeft met de Schapentrektocht ben ik toch verbaasd waar de info vandaan komt dat de Ossenmarkt het einddoel zou zijn. Volgens de website van de tocht zou de kudde gisteren omstreeks 14.00 uur in het Noorderplantsoen aankomen (overigens niet zo heel ver van de Ossenmarkt, maar je moet het maar net weten).

  Wil je nog meer terugzien van de Tocht over de Hondsrug: RTV Drenthe heeft de hele reis gevolgd; de filmpjes staan hier. Ook het Harener Weekblad en Harenaar
  Kees Boele maakten video’s van de schapen in Haren.

  Uit diverse media begrijp ik dat de herders niet direct staan te trappelen om de tocht de komende jaren opnieuw te ondernemen, dus of er van “volgende keer beter” sprake kan zijn, betwijfel ik. Dat hoeft echter geen reden te zijn om niet naar Groningen af te reizen, of beter nog, naar Haren, de ‘Groene Parel van het Noorden’, want daar is genoeg te zien en te doen. De website Welkom in Haren biedt wellicht een interessant arrangement. Wie weet, tot ziens in Haren!

© 2024 - Haren in Foto's