Eibernesten

Evenals voorgaande jaren zijn de eibernesten in Haren sinds een of twee weken weer behoorlijk bezet. Zowel op het nest langs de Hoornsedijk als dat bij de Moarweg zit een paartje ooievaars (Ciconia ciconia). Ook de paal bij de brug over de Drenste Aa bij Glimmen heeft een koppel uivers gelokt, maar eigenlijk staat dit nest niet op Harens, maar net op Tynaarloos grondgebied. De nestpaal bij Erasmusheem is evenwel minder gewild; daar heb ik de langbenige vogels nog nooit gesignaleerd.

Het ziet ernaar uit dat in de nesten bij de Hoornsedijk en Moarweg inmiddels de eerste eieren zijn gedeponeerd (ooievaars leggen doorgaans 3-5, en maximaal 7 eieren, en beginnen na het tweede gelegde ei te broeden). De nesten zijn continu bezet. De aanstaande ouders wisselen elkaar af om te fourageren, ze doen dat niet meer samen tegelijk. Ook het paren en klepperen gebeurt niet meer erg intens. We mogen dus aannemen dat over ongeveer een maand op beide nesten kleine storkjes geboren zullen zijn.

Parend paartje aan de Hoornsedijk

Berichten over de ooievaars uit voorgaande jaren staan hier en hier.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's