Paasvuren

Dit paasweekend (tot nu toe) weinig last gehad van de (letterlijk) adembenemende, verschroeide lucht van paasvuren uit Noord-Duitsland en de Nederlandse noordeijke en oostelijke provinciën. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, hetgeen ongetwijfeld te danken is aan de toevallig westelijk staande wind. Hopelijk blijven we ook vanavond en vannacht verstoken van deze volstrekt zinloze vorm van luchtvervuiling.

Onbegrijpelijk dat in (redelijk) beschaafde landen als Duitsland en Nederland een overjarige folklore als het ongebreideld in de fik steken van sloop- en tuinafval nog is toegestaan door overheden die wel over elkaar heen buitelen als het gaat om het uiten van volstrekt irreële ambities om “klimaatneutraal” te worden, daarbij al dan niet impliciet verwijten uitend in de richting van industrie en energiebedrijven die niet genoeg zouden doen om de emissies van CO2, NOx, fijnstof en andere (vermeende) schadelijke stoffen – waar is toch de ooit zo gevreesde zure regen gebleven? – te beperken.

Maar ja, wat wil je in een land waar de gemiddelde zelfbenoemde weldenkende burger lijkt te denken dat elektrische auto’s dé oplossing zijn voor de vervuiling door automobiliteit (alsof de stroom voor deze voertuigen niet gewoon wordt opgewekt in smerige kolencentrales) en dat reizen per openbaar vervoer milieuvriendelijk is (terwijl voor de trein hetzelfde geldt als voor elektrische auto’s – tenzij die natuurlijk wordt voortgetrokken door zo’n zwarte rook uitbrakende diesellocomotief; en wie de gemiddelde bezettingsgraad ziet van de streekbussen die zo’n 10 keer per uur de Rijksstraatweg in Haren passeren, kan ook niet anders dan concluderen dat het milieuvriendelijker zou zijn die 3 passagiers persoonlijk met een Hummer naar hun bestemming te transporteren).

Hoe dan ook, vanavond zullen opnieuw enige honderden personen weer wezenloos in de vlammen van paasvuren staan te staren die worden ontstoken in Onnen, Noordlaren (zoals op deze archieffoto uit 2006) en vast ook hier en daar door een particuliere agrariër die op die manier gemakkelijk van z’n afval af komt.

UPDATE 1 (6 april):

Helaas, ik had dit bericht nog maar net gepubliceerd of er hing in huis alweer een doordingende rookstank. En bedankt, hè…

UPDATE 2 (6 april):

RTV Noord vertoont een video van het paasvuur in Onnen: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=90552

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

  1. Hendrika 7 april 2010

    Graag gedaan ;~))! Ik ervaar het niet als een overjarig folkloristisch gebeuren; letterlijk adembenemend is het wel als de wind uit de verkeerde hoek waait.

  2. RT Farty 7 april 2010

    @Hendrika: ach ja, de meningen daarover verschillen, zoals ook te zien is (in de reacties) op dit blog: http://gelkinghe.web-log.nl/gelkinghe/2010/04/paasvuren-een-s.html

© 2024 - Haren in Foto's