Scheuveln op het Paterswoldsemeer

Of de Tocht der Tochten doorgaat staat nog maar helemaal te bezien – dat was natuurlijk al lang duidelijk, hoewel sommige (vooral landelijke) media al na enkele nachtjes matige vorst het onderwerp Elfstedentocht tot ongekende hoogten weten op te hypen – maar op ons eigen Harener Paterswoldsemeer kan al dagenlang prima worden gescheuveld.

Onder de sneeuw ligt prachtig zwart ijs, en de vrijwilligers van schaatsvereniging Scharlakenhof (wordt het geen tijd voor een andere naam, trouwens?) medewerkers van het Meerschap Paterswoldse hebben een mooie baan geveegd over het zuidelijke deel van het meer, waarvoor hulde!

De baan naar het noordelijke deel wordt voorbij molen De Helper allengs slechter, waardoor het niet goed mogelijk is om naar het Hoornsemeer te schaatsen. Ook een  geveegde baan richting de eilandjes De Zweerden loopt dood.

Maar een rondje De Lijte (surfstrand/zonneweide aan de Meerweg) – jachthaventje Hoornsedijk – Scandinavisch dorp – De Twee Provicinciën – De Lijte is prima te maken. Dat is ook de route van Paterswoldsemeertoertochten die aanstaande zaterdag en zondag worden verreden. Volgens de organisatie is dit rondje 5 kilometer, maar dat is rijkelijk overschat; volgens Google Earth is één baantje ongeveer 3,5 kilometer.

Waar het ijs voor velen plezier, ontspanning en sportieve inspanning betekent, vormt het voor anderen juist een economische impuls. Diverse horecaffers, variërend van snackwagens tot reguliere uitspanningen (De Twee Provinciën, De Paalkoepel) tot individuen met inderhaast opgerichte kraampjes, bieden chocomel, kwast, snert en broodjes worst aan, die – euh – inderdaad als warme broodjes over de toonbank gaan.

Een gat in de markt werd aangeboord door deze ambulante schaatsenslijper. Voor slechts 5 euro worden de schaatsen met de hand geslepen, klaar terwijl u wacht! Het blijkt in een grote behoefte te voorzien.

Niet alleen schaatsen gaat prima op de fraaie ijsvloer. Ook voor de fiets is de Paterswoldsemeerroute zeer geschikt: rechtdoor naar school en kantoor!

Deze week en komend weekend is het nog genieten geblazen op het Paterswoldsemeer. Daarna is het waarschijnlijk uit met de (ijs)pret.

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. F.Ubels. 8 februari 2012

  Hallo.
  Bij deze wil ik even een foutje rechtzetten.
  De twee baanvegers op de prachtige foto,s zijn geen vrijwilligers van Scharlakenhof.
  Maar zijn in dienst van het Meerschap Paterswolde.
  Die ondanks de bittere kou dan ook alle eer toekomt.

  M.vr. gr. de baanvegers.

  • zuidwesthoek 9 februari 2012

   wij zijn het helemaal eens met de hier boven staande reactie want de twee medewerkers van het meerschap paterswolde komt alle lof toe, anders had er niet zo,n mooie baan gelegen toppie ! ! ! ondanks alle kou zijn ze toch door gegaan BEDANKT !!!!!!!

   mvg De Zuidwesthoek team,

© 2024 - Haren in Foto's