‘Huis met de kogel’ gesloopt

Het ‘huis met de kogel’ – naar verluidt bevatte de gevel van het pand een kanonskogel die afkomstig was van Bommen Berend – aan de Kerkstraat 21 is gesloopt. Niet met een sloopkogel, maar elegant met een grijper die zorgvuldig stukken uit het pand hapt en sorteert. Stofwolken waaien af en toe op en krakende geluiden weerklinken, en binnen een mum van tijd ligt het karakteristieke bouwwerkje plat.

Jammer, want niet alleen de voorgevel was bijzonder, maar ook de schuur en de wat rommelige binnenplaats erachter hadden een zekere esthetische waarde.

Het pand, waar voorheen drukkerij Niemeijer was gevestigd en daarvoor een garagebedrijf met benzinepomp, moet plaats maken voor een complex van vier verdiepingen met daarin zeven appartementen en op de begane grond een winkel. Het plan wordt ontwikkeld door het Harense bedrijf Domia Projecten, van de eigenaar van de vroegere drukkerij.

De zeven prijzige appartementen, waaronder een penthouse, bleken zeer in trek en werden in korte tijd verkocht, hoewel er door sommigen op werd gewezen dat de woningen met een mooi uitzicht (op de kerk) op het noorden zijn gelegen en dus vrijwel geen zon vangen, terwijl de appartementen op het zonnige zuiden uitkijken op het lelijkste plekje van Haren, namelijk de parkeerplaats met vuilcontainers aan de Oldehof. Om nog maar te zwijgen van de dodedierengeur die de even verderop gevestigde plaatselijke slager permanent verspreidt.

Tegen de komst van het nieuwe complex was veel verzet van omwonenden, maar hun bezwaren vonden geen gehoor bij de toenmalige gemeente Haren. De Raad van State oordeelde dat de gemeente zijn huiswerk niet goed gedaan had, maar dat kon uiteindelijk de komst van de nieuwbouw niet verhinderen.

Volgens planning worden de nieuwe appartementen medio volgend jaar opgeleverd, en dan ziet het er ongeveer zo uit:

bron: makelaardij Aimée Staal

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's