Unsere deutschen Freunde

De ondernemersvereniging Ondernemend Haren gaat de banden aanhalen met collega’s uit het Duitse Haren, dat net over de grens bij Emmen ligt. Dat meldde het Harener Weekblad eergisteren. Haren in Foto’s ging – anticiperend hierop – in maart van het afgelopen jaar alvast een kijkje nemen über die Grenze.

Behalve de naam zijn er nog de nodige overeenkomsten tussen de twee Harens. Het inwonertal van beide gemeentes ligt rond de 20.000, al is het oppervlakte van Haren (Ems) ongeveer vier keer zo groot. Beide zijn goed ontsloten door de ligging aan een snelweg en aan een spoorlijn. Verschillen zijn er ook. Zo is het toerisme bij de Duitsers aanzienlijk beter ontwikkeld, met meer dan 800.000 overnachtingen per jaar en een aanbod van circa 6.000 bedden.

De Dom van de Stadt Haren is wat imposanter dan onze dorpskerk, maar dat geldt dan weer niet voor de horecagelegenheid die aan de voet ervan is gevestigd.

Ook de lelijkheid van de na-oorlogse centra van de beide Harens is vergelijkbaar. Alsof je bij de Brinken bent:

En hieronder zie je bijna de westzijde van de Rijksstraatweg in onze dorpskern.

En tenslotte leken het Nedersaksische en het Groningse Haren ook in hun gemeentehuis enorm op elkaar. Eén verschil: de bakstenen bak in Emsland staat er nog en is nog gewoon in gebruik.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's