Harener hopbel

Hop – het zo onmisbare ingrediënt voor bier – is schaars en (dus) duur. Door de populariteit van speciaalbieren, en dan vooral IPA’s (India Pale Ale) waarvoor veel meer hop nodig is dan voor een ordinaire pils, èn door slechte oogsten. Vooral voor kleine (thuis)brouwers is het moeilijk om aan hop te komen.

Zou daarom een Harenaar aan de Spinozalaan zijn eigen hop zijn gaan verbouwen? De hopbellen hangen weelderig over de schutting. Haren ligt tenslotte niet ver van Peize, al sinds de 15e eeuw het noordelijke centrum van de hopteelt.

Toch, zo lezen we, is het met hop net als met wijndruiven. Je kunt ze in Nederland wel telen, maar je krijgt niet de krachtige smaak die je wilt.

Wordt het toch een slap Harens biertje.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's