Energiek Haren

Tussen zorgboerderij De Mikkelhorst en het spoor wordt momenteel een flink zonnepark gebouwd. De staketsels staan er inmiddels, de zonnepanelen laten nog even op zich wachten.

Volgens een bericht op Haren de Krant zou het park zonder morren door de omgeving zijn geaccepteerd, maar in de reacties onder het bericht laten omwonenden weten wel degelijk bezwaren te hebben tegen de komst van de zonnepanelen, maar dat deze door de gemeente zijn genegeerd of onder tafel geveegd.

Een van de bezwaren is het verdwijnen van weer een stuk groen. Inderdaad was op de plek van het zonnepark een aardige ruigte, waaraan we in dit bericht al eens aandacht besteedden. Maar een bijzonder stuk natuur was het bepaald niet.

Het blijft een dilemma, onze energievoorziening, hoewel sommigen – vooral in de groene hoek – erg gemakkelijke ‘oplossingen’ propageren. “Stop fossiel” of “van het gas af”. Elektrisch rijden, alsof de stroom daarvoor zomaar voorhanden is.

Kolen mag niet (en terecht), olie is vies, aardgas geeft aardbevingen (al worden de gevolgden daarvan schromelijk overdreven – er zijn zelfs in Haren mensen die menen aardbevingsschade te hebben), tegen de komst van windturbines worden in het noorden zelfs soms terroristische acties uitgevoerd (en ja, er zijn ook best nadelen aan windenergie verbonden), van biomassa begint eindelijk breder door te dingen dat dat helemaal niet zo duurzaam en milieuvriendelijk is als velen altijd dachten en riepen, en nu valt de komst van zonneparken ook al in ongenade.

We zullen toch ergens onze energie vandaan moeten halen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's