Onverantwoord schaatsen op het meer

Nadat gisteren al de eerste berichten verschenen over enkele waaghalzen die schaatsten op het Paterswoldsemeer, togen nu veel meer mensen naar de plas om de ijzers onder te binden.

Bij De Lijte zag het ijs er prachtig uit (spiegelglad en donker), maar was het nog volstrekt niet sterk genoeg. Het ijs golfde vervaarlijk als er meer dan één schaatser op snelheid overheen kwam. Ervaren schaatsenrijders beklaagden zich over andere schaatsers die onverantwoorde dingen deden, zoals zich op onbetrouwbare delen begeven en dwars over gemarkeerde wakken schaatsen. Meerdere personen waren dan ook al door het ijs gezakt. Het weerhield velen er evenwel niet van om het ijs op te gaan.

Leden van ijsvereniging Scharlakenhof verrichtten metingen naar de ijsdikte, en stelden vast dat die een schamele 4½ centimeter bedroeg. Volstrekt onvoldoende om betrouwbaar te kunnen schaatsen.

Aan de andere kant van het meer, bij jachthaven De Zuidwesthoek en paviljoen De Twee Provinciën, lijkt het ijs betrouwbaarder, maar is het erg hobbelig en wat fondantachtig.

Aan deze kant van het meer is goed te zien wat het effect is geweest van de sterke oostenwind aan het begin van deze vorstperiode.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's