Zalig uiteinde

Het jaar 2020 zit er (bijna) op. We zullen er hier niet op terugblikken, want het jaar is in één woord samen te vatten (‘corona’) en daarover valt weinig anders te melden dan open deuren die door anderen allang zijn ingetrapt.

Het nieuwe jaar zal niet veel vrolijker beginnen dan het oude eindigt (logisch, want alles is niet opeens anders na het drinken van een paar glazen bubbelwijn en het weghappen van wat vettige deegballen), maar hopelijk wordt het in de loop van 2021 toch weer wat beter. We schrijven met opzet niet ‘normaler’, want we mogen toch echt wensen dat het nieuwe normaal op een aantal punten heel anders is dan het oude normaal.

Dat het niet meer normaal is om – soms meerdere keren per jaar – de halve wereld over te vliegen alsof het allemaal niks kost. Dat het afgelopen is met die vieze gewoonte om volslagen onbekenden de hand te schudden bij een eerste kennismaking. Dat je bij de trein of de bakker in de rij kunt staan zonder dat er een meute in je nek staat te hijgen in een poging eerder een zitplaats of brood te hebben dan jij.

Heel erg optimistisch zijn we er eerlijk gezegd niet over, want de mensheid heeft er in het verleden nooit blijk van gegeven erg veel te leren van haar fouten, en bovendien valt alle ellende in essentie terug te brengen tot één oorzaak, waar niet één twee drie veel aan te doen is, namelijk dat we met teveel ratten in een te klein hokje zitten. Bijna 8 miljard mensen op aarde (20 jaar geleden nog ‘slechts’ 6 miljard). En Nederland telt inmiddels 17,5 miljoen inwoners (waar een zekere Fluitsma en Van Tijn midden jaren ‘90 nog zongen over “15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde”).

“Die schrijf je niet de wetten voor…” gaat het genoemde liedje verder, en dat bleek in 2020 een waarheid als een koe. Die zeventieneneenhalf miljoen mensen – althans een aanzienlijk deel daarvan – lieten zich niet de wet voorschrijven, door God, Rutte noch Van Dissel. Zochten de randen van de coronaregels op. Toch op vakantie naar Noord-Italië. Nog snel even covid oplopen in een overvolle kroeg op de avond voordat de horeca moest sluiten. Zonder mondkapje de Albert Heijn in. Funshoppen op Black Friday.

Dit alles al dan niet aangemoedigd door honden die Maurice heten, met engelenhaar opgetuigde maar duivelse dansleraren, paranoïde complotdenkers, zweverige antivaxers en andere gevaarlijke gekkies die zonder er zelf over te beschikken claimen het gezonde verstand te vertegenwoordigen. Wat zou de wereld toch een stuk aangenamer zijn zonder twitter en facebook, waarop allerlei onderontwikkelde lieden ongebreideld hun gallisch ongenoegen kunnen blijven spuien.

Enfin, zo is dit onbedoeld toch een soort van nieuwjaarsoverpeinzing geworden. Wij wensen u hoe dan ook een gezond, gelukkig en gezellig 2021.

 

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's