5-sterren hotel

Vlak langs de spoorlijn, even ten noorden van het NS-station en ter hoogte van De Hoften in de nieuwbouwwijk Harener Holt, staat een oud spoorhuisje. Tenminste, zo lijkt het.

Want met het spoor heeft het niets van doen. Het is geen seinhuisje, transformatorgebouwtje, of iets dergelijks. En oud is het evenmin. Het huisje werd gebouwd in 2016.

Wat het dan wel is? Het is een hotel. Nee, hier overnachten geen (trein)reizigers. Het is een vleermuizenhotel.

Voor de aanleg van de nieuwe wijk moest de historische boerderij Lusthorst (zie ook dit bericht), waar ruitersportvereniging De Blauwe Ruiters haar thuisbasis had, worden gesloopt. In de oude boerderij bleken vleermuizen te huizen. Omdat het wettelijk niet is toegestaan om nesten van beschermende diersoorten te vernielen of te verstoren, heeft de gemeente Haren als alternatief dit vleermuizenhotel laten bouwen.

Het is een 5-sterrenhotel geworden, althans naar de kosten te oordelen. Volgens Haren de Krant bedroegen die zo’n 40.000 euro (en werd er voor nog eens 60.000 euro aan verdere maatregelen getroffen, zoals het maken van gaten in andere gebouwen en in bomen).

Maar dan heb je ook een prachtig bouwsel, wat passanten gemakkelijk aanzien voor een antiek spoorweggebouwtje.

Overigens staat er in de Eemshaven een (vrijwel) identiek onderkomen voor de gevleugelde zoogdiertjes. Er is dus sprake van een heuse vleermuishotelketen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's