Reservebussen

Bij transferium aan de Vondellaan staan opvallend veel bussen. Touringcars. Aan de ene kant van het parkeerterrein staan er drie op een rij, met daarachter nog twee minibussen. Aan de andere kant staan twee touringcars achter elkaar opgesteld. En bij de halte voor de lijnbussen loopt een verkeersregelaar. Op het parkeerterrein ontwaren we er nog een paar, met hun opvallend fluorescerende hesjes.

Hun aanwezigheid en die van de bussen blijkt te maken te hebben met de werkzaamheden aan het spoor tussen Haren en Groningen. Daardoor rijden er geen treinen, en zet de NS bussen in. Reizigers naar station Haren stappen op het transferium over van een grote touringcar op een minibus. Dat heeft twee redenen: reizigers die naar Groningen of Assen moeten hoeven niet mee te rijden door half Haren. En de grote touringcars kunnen niet goed langs de nieuwe rotonde op het Stationsplein komen. Ze zijn te groot. Of de rotonde is te klein.

Maar waarom staan er dan zoveel bussen langs het parkeerterrein opgesteld? Zo te zien staan ze er voor langere tijd. De chauffeurs hebben zelfs tuinstoelen uitgeklapt. Bij de twee bussen aan de noordkant van het terrein zitten drie buschauffeurs genoeglijk in het zonnetje.

De bussen zijn reservebussen, die ingezet kunnen worden als de reizigersstroom toeneemt. Maar waarom zoveel? Door de corona. Waar een touringcar normaal zo’n 50 à 60 passagiers kan vervoeren, zijn dat er in de anderhalvemetersamenleving maar ongeveer 15.

De chauffeurs klagen niet. Ze zitten lekker in de zon – vandaag dan, gisteren regende het – en zijn allang blij dat de bussen door de NS zijn ingehuurd. Hebben ze tenminste werk. Hun normale ritten zijn helemaal stilgevallen. De vraag naar vakantiereizen en dagtrips is naar nul gedaald.

De bussen – en de verkeersregelaars – zijn inmiddels een week of drie op het transferium aanwezig, en zullen daar naar verwachting nog een week blijven. Volgens de planning zijn de werkzaamheden aan het spoor volgende week woensdag, 3 juni, gereed. Dan rijden er weer treinen, in plaats van (reserve)bussen.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's