Grensgeval

Halverwege het zandpad dat de Schutsweg is, staat aan de rand van de velden zomaar opeens een dikke, hoge, grillig gevormde paal in de grond. Een kale boomstam, met een kleurige vlag bovenin. Groen-geel-blauwe banen, met in het geel een kronkelende blauwe baan (die de Drentsche Aa symboliseert) en in het groen een rode, wat ondefinieerbare vorm, een roggelelie voorstellende.

Het is de vlag van Midlaren. De paal, die wel wat heeft van een slagboom, markeert de grens tussen Noordlaren en Midlaren, en dus de grens tussen de voormalige gemeente Haren (nu gemeente Groningen) en Tynaarlo, en dus tussen de provincies Groningen en Drenthe.

Waarom wappert daar dan de vlag van Midlaren en niet die van Noordlaren? Omdat die van Midlaren mooier is, misschien?

Nee, het is prozaïscher. Midlaren won op 31 augustus 2019 de jaarlijkse voetbalwedstrijd tussen het Drentse dorp en de buren uit Noordlaren, met 4-2, net als in 2018, toen de wedstrijd in Noordlaren werd gespeeld, naast De Rieshoek. De (twee jaar geleden weer in ere herstelde) traditie wil dat het dorp dat die derby wint een jaar lang zijn vlag aan de mast op de grens mag hangen.

Dat is dus nu twee jaar achtereen Midlaren. En, eerlijk is eerlijk, die vlag ìs ook wel veel mooier.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's