Wijkcentrale

Halverwege de Botanicuslaan, op nummer 18A om precies te zijn, staat, half verscholen achter wat struikgewas, een bouwwerk dat op het eerste gezicht een kleine villa lijkt te zijn. Passend in de stijl van de rest van de bebouwing in de straat. Mooie bakstenen, kunstig gemetseld, stalen raamkozijnen, fraai pannendak, en een prachtige houten voordeur.

Maar een woning is het niet. De ramen zitten potdicht, de tuin oogt wat verwaarloosd, en de airco’s en het ventilatierooster aan de gevel verraden: dit is een utiliteitsgebouw. Een modern bordje, niet ver naast de voordeur bevestigt dit. Objectnummer 00367 is een KPN-gebouw.

Het is een zogeheten wijkcentrale, een centrale locatie waar alle telefoonkabels van een wijk of een compleet dorp, zoals in dit geval Haren, samenkomen. Van hieruit gaan koperdraden naar de straatkasten – de bekende grijze, metalen kasten die her en der op straathoeken staan. Daarvandaan lopen dan weer kabels naar de individuele woningen.

Aanvankelijk werden de – toen nog – PTT-kabels alleen gebruikt voor spraakverkeer (telefonie), maar sinds de komst van internet dienen ze ook voor de transmissie van data. Daarbij is snelheid van belang, en dan maakt het verschil of een woning dichtbij de wijkcentrale is gelegen of verderaf. De oude koperkabels geven snelheidsverlies naarmate ze langer zijn.

KPN is hier en daar in Nederland wel bezig om snelle glasvezelkabels aan te leggen, maar zet in grote delen van het land nog steeds in op het iets sneller maken van de oude koperen kabels. Alsof je anno 2020 de postkoets iets sneller probeert te laten rijden, in plaats van een fatsoenlijke auto aan te schaffen. Daarom moet een internetter met een KPN-aansluiting het in Haren nog altijd doen met een schamele 40 Mbit/s, en soms nog aanzienlijk minder. Zó traag, dat zelfs de klantenservice van KPN zelf volmondig beaamt dat het logisch is dat je wegloopt bij het voormalige staatstelefoonbedrijf. Ter vergelijking: Ziggo levert via de coaxkabel moeiteloos 400 Mbit/s aan downloadsnelheid en is dus tien keer zo snel. Daar staat wel een instabiele verbinding tegenover.


Volgens Wikipedia “worden er steeds vaker wijkcentrales ontmanteld en/of gesloopt” vanwege de opkomst van bellen via internet (VOIP). Omdat KPN geen plannen heeft om Haren op het glasvezelnet aan te sluiten, zal de wijkcentrale aan de Botanicuslaan dus voorlopig nog wel in gebruik blijven.

Maar mocht het gebouw zijn functie op termijn toch gaan verliezen, dan valt er vast met weinig moeite een fraaie villa van te maken.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's