Octopus zonder tentakels

De Octopus heet het gebouw aan de Mellenssteeg, maar waarom, dat weet bijna niemand.

De vorm van het pand – ontworpen door architect Klaas Paul de Boer, indertijd nog werkzaam voor Team 4 architecten maar inmiddels voor zichzelf begonnen – kan in ieder geval geen aanleiding zijn voor de naam. Een massief blok is het, wel een speels “gebogen vorm”, met een “dubbel gekromde gevel”. Maar van uitsteeksels, zoals bijvoorbeeld de pieren op luchthaven Schiphol, is geen sprake.


Geen uitsteeksels, dus. Wel veel kleuren. Ook mooi.

Wellicht heeft de naam dan betrekking op de verschillende organisaties die in het gebouw verzameld zijn? Maar dan zouden er eigenlijk acht instellingen gevestigd moeten zijn, en hoe we ook tellen, we komen niet uit op 8.

Obs De Wissel zit er, en de Speel-o-theek Haren. Verder het Centrum voor Jeugd en Gezin met een consultatiebureau (telt dat voor één of voor twee?). En dan hebben we nog de Stichting Kinderopvang Haren en de BSO (buitenschoolse opvang) Heksenketel (of is dat hetzelfde?). We tellen maximaal zes en minimaal vier instanties. Een beetje een geamputeerde octopus dus.

Of zou de naam slaan op de tentakels die de overheid al vroeg in een mensenleven over zijn onderdanen uitslaat?

Hoe dan ook, het gebouw mag er zijn, met z’n fraaie vorm en kleuren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's