Leuke Lada

Deze foto was even in een digitale la terechtgekomen. Onze fotograaf maakte de opname al in oktober vorig jaar, tijdens het Appelfeest in de Biotoop.

Daar stond deze fraaie Lada geparkeerd. Het is een Lada 1300, met als officiële type-aanduiding VAZ-21011. De auto stamt uit 1975, en is eind 2018 in Nederland geïmporteerd.

Dit exemplaar is destijds voor de thuismarkt geproduceerd, gezien de cyrillische letters op z’n kont. Aanvankelijk werden deze auto’s door producent AvtoVAZ voor de Sovjet-markt gemaakt onder de merknaam жигули (Zhiguli). De voor de export bestemde voertuigen kregen de merknaam Lada, die later ook voor de binnenlandse markt werd gebruikt.

De Lada gold ooit als de meest beschimpte auto van West-Europa, maar heeft tegenwoordig een cult-status. De hoekige Lada op de foto is gebaseerd op de indertijd populaire Fiat 124.

Dit type Lada werd vanaf 1971 in Nederland geïmporteerd door de in de stad Groningen gevestigde firma Gremi. Sinds 2011 worden in ons land geen nieuwe Lada’s maar ingevoerd.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's