Parkeer-perikelen

Al was het Valentijnsdag, er was vanmiddag bepaald geen sprake van liefde tussen een foutparkeerder en een medewerker van Stadstoezicht.

Tegen 3 uur arriveerde een autootje met daarin drie handhavers bij de laad- en losplaats ter hoogte van Expert en wijnhuis Enotria aan de Rijksstraatweg. Daar stonden twee auto’s geparkeerd, wat inderdaad niet is toegestaan; de plek is alleen bedoeld voor het daadwerkelijk laden of lossen van een voertuig.

Er stapte een stadswacht uit, die naar een van de geparkeerde auto’s, een Audi, liep en aanstalten maakte om een bon uit te schrijven. Een collega liep naar de andere foutgeparkeerde wagen, en maakte daar een foto van. Een derde, vrouwelijke stadswacht stelde zich op in de nabijheid van de Audi.

Ondertussen kwam uit een tegenoverliggende winkel de eigenaar van de Audi, die – uiteraard – niet blij was met de bekeuring en met de handhaver in discussie ging. Al gauw voegde zich een kompaan bij hem, die zich in het gesprek mengde.

De discussie vond plaats zoals iedere discussie over een parkeerboete gaat. Er was geen sprake van stemverheffingen of agressie. Onze fotograaf nam een paar foto’s en ging daarna weg om elders een paar opnames te maken.

Toen hij een minuut of vijf later weer op dezelfde plek arriveerde, hingen de drie handhavers daar nog rond, zij het aan de overzijde van de Rijksstraatweg, terwijl van de berijders van de Audi geen spoor meer was. Even later arriveerde een ander Stadswacht-voertuig, dat zich – hinderlijk voor het andere verkeer – op de rechterrijbaan opstelde. Vlak daarna kwam een politieauto het gezag versterken.


Twee agenten stapten uit en voegden zich bij de stadswachten. Inmiddels waren ook de twee Audi-berijders weer naar buiten gekomen.

De discussie werd voortgezet, nog steeds – aldus onze fotograaf – op beschaafde toon, zonder geschreeuw of hevige emoties. De foutparkeerder toonde desgevraagd zijn paspoort, maar blijkbaar was er eerder al iets misgegaan in de communicatie. De beide politieagenten vertelden hem dat hij mee “mocht” naar het bureau, en de man moest achter in de politieauto plaatsnemen, die daarop vertrok.

Zo ontspoorde een simpele parkeerovertreding in een aanhouding. Ongetwijfeld heeft de eigenaar van de auto zijn ongenoegen over de boete kenbaar gemaakt – zoals velen zouden doen – en wellicht is daarbij een onvertogen woord gevallen, maar nooit was – voor zover onze fotograaf erbij was – er sprake van opwinding of agressie. Het aanhouden van de bestuurder lijkt dan ook op zijn minst nogal overdreven.

”Ga boeven vangen,” zeiden wij vroeger als we vonden dat politieagenten zich met pietluttige zaken bezighielden, zoals het uitdelen van bekeuringen voor het fietsen zonder licht of het niet uitsteken van de hand. Ook in dit geval lijkt beperkte politiecapaciteit te zijn ingezet voor een futiliteit. Zelfs al zou de autobezitter zich wat minder netjes jegens de stadswachten hebben uitgelaten (wat – voor alle duidelijkheid – onze fotograaf niet heeft geconstateerd) dan nog zouden dezen wellicht niet op alle slakken zout moeten leggen.

Misschien is een cursus de-escaleren voor de stadswachten een aanbeveling?

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's