Cultuurbarbaren kleuren bushalte om

De bushalte aan de westelijke kant van de A28, bij het transferium, is – alweer een flinke tijd geleden – geschilderd in de vloekende kleuren blauw en gifgroen. Oorspronkelijk was het strakke, minimalistische beton aan één kant geschilderd in hetzelfde oranje als de bijbehorende fietstunnel. De andere kant was niet van een kleurtje voorzien, en toonde fraai de beton-look.

Het overschilderen in de nieuwe fantasiekleuren is niet alleen stuitend lelijk, het is ook een aantasting van het ontwerp van architect Onix, en kan zelfs beschouwd worden als het schenden van het auteursrecht van de architect.

Die legt op zijn eigen website uit waarom er gekozen is voor ontwerp en kleurstelling van de bushalte:

Een tunnel onder de snelweg verbindt de oostelijke halte met de westelijke. Een heldere oranje kleur op zowel één zijde van de keerwand naast de trap als één zijde van de tunnelwand is een herkenbare koppeling. In de tunnel is de oranje kleur ingeblazen met glitters waardoor een sprankelend effect ontstaat. Op deze manier wordt de kille tunnel aangekleed en ontstaat een prettige ruimte om doorheen te lopen of te fietsen.

Aan de oostzijde van de snelweg transformeert de oranje keerwand zich tot bushalte door zich om te vouwen tot luifel en uit te buiken tot zitelementen. De sterke horizontaliteit van het ontwerp benadrukt de snelheid van de naastgelegen snelweg. Het object is hier klein gehouden omdat de halte voornamelijk gebruikt wordt om uit de bus te stappen.

Dat idee is dus deels door enkele cultuurbarbaren om zeep geholpen. Herkennen we in de nieuw aangebrachte verflagen de huiskleuren van vervoerder Connexxion, die inmiddels de concessie voor het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe alweer heeft moeten afstaan aan Qbuzz?

Hoogste tijd om de bushalte weer in oorspronkelijke staat terug te brengen. En de fietstunnel kan ook wel een opfrisbeurt gebruiken, trouwens.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's