Bij Bouwman binnen

Ruim een week geleden publiceerden we een bericht over het (al jaren) leegstaande pand van de voormalige wasserij Bouwman. Onlangs zagen we de deur van het gebouw open staan, en namen we een kijkje binnen.

Daar hangt nog altijd een chemisch geurtje dat op de keel slaat, zelfs voor wie zich maar een kwartiertje in de ruimte begeeft. Wat dat moet hebben betekend voor de medewerkers die dag na dag, jaar na jaar in de stomerij gewerkt hebben, laat zich raden.

In de leegstaande hal zijn blijkbaar ook – recent? – lieden geweest die met rode verf teksten en handafdrukken hebben achtergelaten. Ons doen die handen sterk denken aan de ‘bloedhanden’ die vandalen annex actievoerders pasgeleden aanbrachten op het Shell-station Esserberg. Zouden ze in de verlaten wasserij geoefend hebben? Ook een aantal teksten die in de stomerij zijn aangebracht, geven uiting aan links-activistische ideeën.

Het gebouw zal over enige tijd vast en zeker worden gesloopt. Dan is de geschiedenis van wasserij Bouwman definitief ten einde. De foto’s vormen een kleine herinnering daaraan.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's