Appelpoep

Gisteren vond het jaarlijkse Appelfeest van de Natuur- en Milieufederatie Groningen plaats, ditmaal op het terrein van De Biotoop. Een evenement dat grotendeels in het teken staat van – u raadt het al – de appel. Dit ter ere van deze ‘veelzijdige vrucht’ en om het tegengaan van verspilling te stimuleren.

Er waren verschillende programma-onderdelen voor jong en oud, zoals een overdekte markt met aandacht voor allerlei duurzame zaken, een knutselkeet (wat niet veel met appels van doen had) en een wandeling door de zelfpluktuin. Ook kon je door een pomoloog de onbekende appelsoorten uit je tuin laten determineren. Het meest boeiend vonden wij evenwel de mobiele fruitpers.

Bij deze pers, die een flinke aanhangwagen in beslag neemt, konden appels (en peren) worden ingeleverd om daar appelsap dan wel perensap van te laten persen. In de pers werd de oogst gewassen, gesneden en tot sap geperst, dat tijdens het proces kort werd gepasteuriseerd zodat het nog minstens een jaar houdbaar blijft. Het sap werd vervolgens verpakt in een plastic saptap in een kartonnen doos.

Bij het persen van het fruit komt pulp vrij, een deels droge substantie, die keurig werd opgevangen en bestemd was voor de varkens van De Mikkelhorst. Het riekte wel een beetje (naar rottend fruit), en misschien was het daarom dat een vader aan zijn zoontje uitlegde dat dit eigenlijk appelpoep was. Elders in de machinerie kwam een wat vochtiger afvalstroom vrij. Of de vader zijn zoontje vertelde dat dit dan als appeldiarree bestempeld zou kunnen worden, is ons niet bekend.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's