Zonder filter

Tussen de nieuwbouwwoningen van het Harener Holt liggen – aan het eind van de Grootslaan, vlakbij het spoor, wat verscholen tussen bossages – enkele markante, monumentale gebouwen. Ze werden tot 2011 gebruikt door het Waterbedrijf Groningen, maar verloren hun functie toen het vernieuwde pompstation in Glimmen in bedrijf werd gesteld.

Beide gebouwen staan op de rijksmonumentenlijst. Het kolossale, witte, betonnen pand (hierboven op de foto) was het filtergebouw. Daar werd het opgepompte grondwater door reinwaterbakken en filterpakketten geleid en vervolgens als drinkwater naar de stad Groningen gepompt.

Naast het filtergebouw staat het oude, rode, bakstenen machinegebouw (niet op de foto), waar de machines en pompen waren geplaatst. Dit gebouw wordt nu anti-kraak bewoond.

Wat er met de gebouwen precies gaat gebeuren is niet geheel duidelijk. In 2018 is de bestemming ervan gewijzigd naar ‘wonen’. In het machinegebouw kunnen twee woningen worden gerealiseerd; het filtergebouw zou plaats moeten bieden aan vier woningen.

Medio 2017 werden plannen hiervoor aangekondigd via een (inmiddels blijkbaar niet meer onderhouden) Facebook-pagina. Een jaar later deden architect en projectontwikkelaar hun verhaal in Haren de Krant. Sindsdien is het stil, en is er geen informatie over de voortgang van het project te vinden. Opvallend is dat de ontwikkelaar niet eens een eigen website heeft. Het lijkt erop dat de plannen aan het doodbloeden zijn.

Wel is inmiddels aan de westzijde van het filtergebouw – de kant waarvandaan bovenstaande foto is genomen – een direct drukbezocht – speelterreintje aangelegd, zoals eerder gepresenteerd in een plan van het samenwerkingsverband GEM, waarin gemeente (eerst Haren, nu Groningen) en projectontwikkelaars Heymans en Geveke zijn verenigd.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's