Bartholomeüs

Nu we toch in Noordlaren waren, kon er net zo goed ook even een foto worden gemaakt van de Bartholomeüskerk. Een van de mooiste kerken in de gemeente Haren. En omdat het vandaag de naamdag is van de heilige naar wie de kerk is vernoemd – inderdaad: Bartholomeüs, een van de twaalf apostelen, een van de minst bekende weliswaar; in het Nieuwe Testament wordt hij alleen vermeld in een opsomming van de twaalf volgelingen – is dit een goed moment om even kort aandacht aan kerk en naamgever te besteden.

De basis van de huidige, stenen kerk dateert uit (eind) 12e en (begin en midden) 13e eeuw. Daarvoor stond op dezelfde plek een houten kerk, die in de 12e eeuw, vermoedelijk rond 1150, werd gesticht. In de loop der tijden zijn er aan de kerk uiteraard de nodige wijzigingen aangebracht.

De belangrijkste verandering was echter misschien niet van bouwkundige aard, maar van geestelijke. Tijdens de reformatie werd de oorspronkelijk katholieke kerk protestants, en dat is zij nog altijd. Sindsdien is het godshuis uiteraard ook niet meer gewijd aan de heilige wiens naam het wel is blijven dragen.

Met Bartholomeüs zelf is het overigens niet bijzonder goed afgelopen, nog afgezien van zijn karige vermelding in de Bijbel. Na als prediker actief te zijn geweest in Armenië, Mesopotamië en India, vond hij medio 1e eeuw de dood door naar verluidt levend te worden gevild.

Resten van Bartholomeüs zouden naar diverse kerken met zijn naam zijn overgebracht, maar niet naar Noordlaren. Wie relieken van hem wil aanschouwen, of althans een reliekhouder, moet naar het Vlaamse Geraardsbergen. Of, iets verder, naar Frankfurt, waar in de dom zijn schedel wordt bewaard. In Rome zou het merendeel van de relikwieën van Bartholomeüs te vinden zijn.

In de kerk in Noordlaren vindt doorgaans eens per maand, op de tweede zondag van de maand, een dienst plaats. Ook is de kerk een officiële gemeentelijke trouwlocatie.

De informatie uit dit bericht is grotendeels ontleend aan de Wikipedia-pagina’s over de apostol Bartholomeüs en de Bartholomeüskerk in Noordlaren (met een zeer uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de kerk).

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's