Verminkt monument

Tussen de twee nieuwbouwprojecten uit het vorige bericht ligt een prachtig, oud botenhuis. Of moeten we zeggen: lág een prachtig, oud botenhuis?

Dit gemeentelijke monument is namelijk vrij recent gedeeltelijk opgeknapt. Zodanig opgeknapt dat het totaal is verminkt. Het hout is blank gelakt of geïmpregneerd in plaats van geschilderd in de karakteristieke groene kleur. Maar erger is de vorm van de daklijsten of windveren, en dan vooral het ontbreken van de zogeheten makelaar aan de geveltop.

Dit is de zijde aan de Meerweg. Duidelijk is het verschil te zien tussen de vier nieuwe wanden en twee (van de drie) oude.

Aan de kant van het Paterswoldsemeer zijn de botenhuizen gelukkig niet gerenoveerd, dus verminkt. Nog niet… De staat van de schroten doet het ergste vrezen.

Dat er renovatie nodig is is duidelijk, maar dan wel met oog voor de cultuurhistorische waarde.

Het is onbestaanbaar dat voor het onderhoud aan de wegzijde vergunning is afgegeven door de (voormalige) gemeente Haren, of de nieuwe gemeente Groningen. Onderhoud aan een (gemeentelijk) monument mag onder voorwaarden vergunningvrij plaatsvinden:

Reguliere onderhoudswerkzaamheden, zoals het schilderen en het repareren van onderdelen zijn vergunningsvrij. De detaillering, de maatvoering, het materiaalgebruik en de kleurstelling moeten dan wel gelijk blijven aan de bestaande situatie. Ook moet de omvang van de werkzaamheden beperkt zijn.

(bron: website Erfgoed Groningen

Nou, dat is bij de botenhuizen dus duidelijk niet het geval.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's