Nieuwbouw aan de Meerweg

Er is veel veranderd aan de Meerweg. En niet alleen ten goede. Ja, stilstand is achteruitgang, en als er nooit wat veranderde was Haren nog steeds niet veel meer dan een handvol boerderijtjes en wat protserige buitenhuizen van vermogende Stadjers. Of liepen we nog steeds in berenvellen hunebedden te bouwen.

Maar moest dat nieuwbouwproject op de hoek van de Meerweg, waar het al bijna Paterswolde is, er nu echt komen? Zes op Zuid heet het project, en zoals u al raadt zijn er inderdaad zes woningen neergezet.

Over smaak valt niet te twisten, maar echt mooi zijn de panden natuurlijk niet. Niks mis mee, en ongetwijfeld kan je er comfortabel en plezierig wonen, maar een beetje dertien in een dozijn is het allemaal wel.

Los daarvan: moest hier überhaupt wel woningbouw plaatsvinden? Voorheen was hier een parkeerplaats met daarachter een uitloper van het Paterswoldsemeer waar vaak wat bootjes lagen. Daar overheen keek je uit op jachthaven Zuidwesthoek en op restaurant De Twee Provinciën met de kenmerkende uitzichttoren, nota bene een gemeentelijk monument.

Bovenstaand plaatje, afkomstig van Google streetview, laat zien hoe het er uitzag. De parkeerplaats was al gedeeltelijk verwijderd, maar wat een ruimtelijk beeld.

En nu? Met veel moeite kun je tussen de huizen door nog net de “vuurtoren” zien, als je op de juiste plek gaat staan.

Even verderop – op de voormalige Helder-locatie, waar ooit de werf van Helder was gevestigd – worden na jarenlange verpaupering ook nieuwe woningen gebouwd. Die zijn architectonisch al een stuk interessanter, zeker het dichtst bij het meer gelegen pand.

Casa Mañana heet het, met een speelse, blauwe tilde op de eerste n. Inderdaad, een golf. En let ook op de fraaie schuur, in dezelfde tint als het hoofdgebouw, en in de vorm van een bouwkeet. Heel aardig.

De woning ernaast is alweer wat minder spannend. Er komt ook nog een derde pand, waarvan we het uiterlijk nog niet kennen, maar sowieso is drie huizen op dit terrein net wat teveel van het goede. Twee was ruimteljker geweest, en mooier, maar dan zouden de woningen te duur worden, of de grondeigenaar niet genoeg verdienen.

Een stuk verder oostwaarts is net begonnen met de constructie van een huis net naast de plaats van de voormalige camping Friescheveen, een terrein dat ook jarenlang in verval was.

Zo moet het eruit komen te zien.

Tja.

Er is veel veranderd aan de Meerweg. Maar niet alleen ten goede.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's