Archeologisch wandelpark

Al geruime tijd wordt er gewerkt aan het nieuwe opstelterrein voor treinen in ‘De Vork’ bij Essen. Het zal nog wel even duren voordat het terrein klaar is, maar voor de liefhebbers is er morgen (zaterdag 15 juni) open dag.

Zou het daarom zijn dat de aannemer de toegang tot het naastgelegen Archeologisch Wandelpark alvast op een kier heeft gezet?

Of het nu de bedoeling was of niet, maar onze fotograaf nam alvast een kijkje bij het wandelpark dat dit voorjaar zou moeten opengaan (dat zou dus binnen een week moeten gebeuren).

Naast het nieuwe opstelterrein is een wandelpark aangelegd, dat weliswaar dient als doekje voor het bloeden voor de inwoners van Haren en met name Essen, die ongetwijfeld geluids- en zichthinder zullen ervaren, maar – het moet gezegd – het wandelpark mag er zijn. Het strekt zich uit van de Noorderzanddijk tot aan Essen. Er zijn fraaie waterpartijen, bruggen en wandelplankiers aangelegd, en op een zak wildebloemenzaad meer of minder is ook niet gekeken.

 

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er een ‘gewoon’ wandelpark zou worden aangelegd, maar tijdens het archeologisch onderzoek dat daaraan voorafgaand werd gedaan, werd zoveel interessants gevonden dat men besloot het park een archeologisch tintje te geven.

Het meest in het oog springend is de nagebouwde contour van een prehistorische boerderij die hier moet hebben gestaan, zo blijkt uit sporen in de grond.

Misschien is het omdat onze fotograaf maar een klein rondje in het nog ongeopende park heeft gelopen, maar veel meer archeologisch dan de nagebouwde boerderij heeft hij niet gezien. Maar het park is nog niet af, en wat niet is, kan nog komen.

Jammer is ook dat bij het ontwerp van de bruggen en plankiers is gekozen voor een constructie met ‘struikelpalen’. Daar gaan gegarandeerd mensen over vallen, zoals onze fotograaf ook bijna overkwam, en echt niet omdat hij op dat moment door de zoeker aan het kijken was.

Hoe dan ook, er kan straks een aardige rondwandeling worden gemaakt tussen Essen en het Harener Holt.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's