Pinky doet een dier plezier

♫♪Pinky doet een dier plezier… Pin-ky! ♪♫

Aan die reclame uit de jaren ’70/’80 met Willem Duys moet ik steevast denken als ik de dierenwinkel aan de Kromme Elleboog passeer. Komt natuurlijk door die naam: Dierplezier Haren.

En ook omdat ik het altijd wat cynisch vind, die naam, want hoeveel plezier beleven dieren die in een te kleine kooi niets anders te doen hebben dan dwangmatig in een tredmolen lopen, of in een vissenkommetje rondjes zwemmen.

Ik kom er wel eens, bij Dierplezier, maar zo min mogelijk. Het stinkt er een beetje, zoals in elke dierenwinkel. Naar zaagsel met konijnenkeutels of brokken vleesafval die als diervoeding worden verkocht, denk ik dan. Als ik er kom, is het om muizengif te kopen, of een middel tegen slakken. Waar die dieren dus weinig plezier van zullen beleven.

Zo muf als het binnen ruikt, zo ziet het er ook van buiten uit. Een beetje onderkómen, zoals ze in het zuiden zeggen. Wat vervallen, verouderd.

De gevel houdt met zijn oudroze tint de schijn nog een beetje op, en het vrolijke logo straalt daadwerkelijk dierplezier uit, maar om de hoek is er van dat plezier al weinig meer over. Een troosteloze binnenplaats, een grote afvalcontainer, een droeve donkergroene lattenwand en nog triestiger vlakke deur. Aan de wand een wat lompe brievenbus, en op de deur een paar slordig geplakte stickers. Maar het allermooiste is toch wel de mat geworden plexiglazen overkapping van de buitentrap op bovenverdieping.

De belendende helft van het pand, waar Ploeger Woondecoratie gevestigd is,  doet overigens niet veel voor de dierenwinkel onder. Een trapoverkapping hebben ze niet, maar daar staat een prachtig retro fietsenrek met Flexa-logo tegenover.

Een fraai geheel. Mooi van lelijkheid.

Dat doet een fotograaf plezier. Pin-ky!

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's