Zonnewende

Wie dacht dat we de kortste dag gisteren (21 december) weer gehad hadden, helaas… Dit jaar valt midwinter vandaag, 22 december. Vanochtend om 6.30 uur bereikte de zon vanuit de aarde gezien haar meest zuidelijke positie, de Steenbokskeerkring. Vandaag is het dus midwinter, de kortste dag van het jaar.

Maar niet getreurd, vanaf nu lengen de dagen weer.

De winterwende, zoals de zonnewende in december op het noordelijk halfrond wordt genoemd, is van oudsher aanleiding tot het vieren van midwinterse lichtfeesten, zoals in Scandinavische landen nog het geval is (net als midzomernachtfeesten, trouwens). De afgelopen eeuwen is het midwinterfeest, ook wel Yule of Joel-feest geheten, ook getransformeerd in ‘ons’ kerstmis, waarbij de kaarsen en sterren nog naar het licht verwijzen, terwijl het Joeldrinken zich voortzet in overvloedig met wijn besprenkelde maaltijden van dode kalkoen, haas of konijn, alsmede in het nuttigen van buitensporige hoeveelheden kerststol, kerstkransjes, kerstkoekjes en kerstcake.

Tegenwoordig worden de zonnewendes door moderne heksen, druïden, hippies en andere mystiekelingen aangegrepen voor het houden van rituele bijeenkomsten bij allerlei megalitische monumenten. Met name de vieringen bij Stonehenge zijn bekend. Ook in de Lage Landen zijn er bijeenkomsten bij dolmen, hunebedden en menhirs tijdens winter- en vooral zomerwendes, zoals in het Waalse Weris en het Drentse Havelte.

Bij onze eigen Harense dolmen, het hunebed van Noordlaren (het enige echte in Groningen, want de in Heveskesklooster opgegraven en in het Delfzijlster Muzeeaquarium – wie verzint zo’n naam?tentoongestelde stenen tellen naar mijn bescheiden mening niet mee), vinden dergelijke mystieke bijeenkomsten voor zover mij bekend (nog) niet plaats. Eigenlijk jammer, het zou een goede Haren-promotie zijn. Kan Haren Bruist! (bestaan ze  nog?) zoiets niet organiseren?

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's