Het geheim van de (edel)smid

Het lijkt alsof hij aan een waterpijp lurkt. Maar de slang die Jos Mastenbroek van De Edelsmederij tussen zijn lippen houdt, dient om lucht toe te voegen aan de vlam waarmee hij de sieraden verhit tijdens het bewerken. Edelsmid is hij, geen juwelier, “want ik maak de sieraden zelf!”

Strak en asymmetrisch zijn z’n ontwerpen, zodat er spanning in zit. “Niet iedereen houdt daar van,” zegt hij zelf, “maar ik heb een trouw klantenbestand dat dat mooi vindt.” Elk sieraad wordt speciaal gemaakt, zodat het past bij de persoon die het gaat dragen.

Zijn opleiding tot goud- en zilversmid genoot Mastenbroek in Schoonhoven (waar anders?) en jarenlang runde hij een atelier aan huis in Paterswolde.  Zo’n 15 jaar geleden streek hij neer aan de Meerweg, tegenover de schoenlapper, en het bevalt hem in goed in Haren, vooral vanwege het contact met zijn klanten.

Zijn creativiteit kan hij niet alleen kwijt in het edelsmeden – in z’n vrije tijd schildert en boetseert hij niet onverdienstelijk. Daarnaast fotografeert hij. En dan wil hij ook nog vogels kijken en reizen maken, naar IJsland of Groenland. En naar Lesbos, voor de vogeltrek. Hoe hij dat allemaal combineert? Tja, het geheim van de smid…

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's