Jetz kommen die Kamele(n)…

Jetz kommen die Kamelen, mit die grossen Bulten,” zeiden wij in mijn studententijd als er iets onverwachts of verrassends gebeurde, of als aankondiging daarvan. Ik moest daaraan denken bij het zien van deze bult, aan de Hoornsedijk.

De uitdrukking Jetz kommen die Kamele schijnt overigens zijn oorsprong te vinden in de Duitse loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog, en zou mogelijk verwijzen naar een Brits jachtvliegtuig, de Sopwith Camel. De zegswijze betekende dan ook iets als: nu hebben we een probleem. Een variant op de uitdrukking is Jetz kommen die Kanonen.

De steenkoolduitse, humoristische toevoeging “mit die grosse Bulten” kent een variant in “mit den langen Schwanzen”, die evenwel aanzienlijk minder populair is.

Tot zover deze bespiegeling, die met Haren weinig van doen heeft – de laatste keer dat ik hier een kameel zag was toen circus Belly zijn tenten had opgeslagen tegenover de “Shell” – maar bij me opkwam bij deze foto die wel past in de reeks Bergen in Haren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 - Haren in Foto's