Bladerbergen

Herfst. De bladeren vallen van de bomen. Voor veel mannen – nooit vrouwen – reden om gewapend met een brullende bladblazer zorgvuldig alle blaadjes uit hun tuin bijeen te drijven en te deponeren op een bult in de wegberm.

De gemeente haalt de bladerbergen vervolgens weg. Goeie service. Officieel mogen er alleen bladeren worden gestort die afkomstig zijn van gemeentelijke bomen en die in particuliere tuinen zijn gevallen, maar hoe controleer je dat? De bladeren van private bomen zijn niet gemerkt. Dus groeien de bladerbergen als kool.

Natuurlijk is het opruimen van bladeren op (voet)paden en wegen zinvol, om gladheid te voorkomen. Maar in de tuin is er geen enkele reden om blad af te voeren. Als je het gewoon laat liggen, wordt het vanzelf verteerd. Het weghalen van de bladeren verstoort bovendien de natuurlijke kringloop omdat allerlei bodemleven en dieren (vogels en zoogdieren zoals egels) de bescherming van het blad nodig hebben. Voor bomen en struiken is blad een belangrijke voedselbodem en kan het blad beter blijven liggen. Dat beschermt ook de bodem tegen uitdroging en de bladeren vormen een ideale bescherming voor bollen en vaste planten.

Wie slim is, laat dus het blad in de tuin zoveel mogelijk liggen of maakt er een composthoop van om later te hergebruiken. Milieuvriendelijk en goedkoop. Het bespaart je ook nog eens veel tijd. En de buren een hoop herrie.

Alleen voor kinderen is het jammer; die kunnen in de bladerbergen heerlijk rondbanjeren.

Verder Bericht

Vorige Bericht

1 Reactie

  1. Gelkinghe Groninganus 15 december 2011

    Prima stukje. Zag vandaag bij de Peizerweg nog een een paar typo’s staan swaffelen met hun bladblazers. Denk wel eens dat het gemankeerde potloodventers zijn.

© 2024 - Haren in Foto's